Goochelaar
Goochelaar Maarten Bruins

Reactie overzicht goochelaars

P.S. Voor de meest recente reactie, ga naar: vervolg reactie overzicht goochelaars.

17 maart 2022

Bij deze een reactie van mijn kant op de "ophef" op Facebook. Ik was / ben op vakantie, dus ik was helaas niet in de gelegenheid eerder te reageren.

Inmiddels heb ik de reacties gelezen. Ik merk dat er nogal wat onjuistheden de ronde gaan, dus bij deze wil ik graag duidelijk verschaffen. Het zal een uitgebreide reactie worden, omdat ik het wel zo netjes vond om op alle punten in te gaan.

Even om te beginnen, overzichten van mij met vermeldingen van collega's erop:

- https://www.goochelaar-vinden.nl
- https://www.kindergoochelaar.nl/goochelaars.html
- https://www.goochelaar-maarten.nl/goochelaars.html

Dan weten we meteen waar we het over hebben. Hieronder mijn reactie.

Het juridisch aspect

Als je diensten aanbiedt op het internet, ben je verplicht om je adres te vermelden. Volgens de AVG is dit openbaar goed. De AVG is in het leven geroepen om de CONSUMENT te beschermen, niet de AANBIEDER. Ook als je geen Kamer van Koophandel vermelding hebt, ben je toch verplicht om dit te vermelden als je diensten op het internet aanbiedt. Zie bijvoorbeeld:

https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/internet-telecoms/data-protection-online-privacy/index_nl.htm

Er zijn goochelaars die geen adres vermelden op hun website. Dit mag niet volgens de wet en bij een melding kan dit leiden tot een redelijk hoge boete.

Persoonsgegevens worden beschermd door de AVG, maar als je diensten aanbiedt op het internet ben je de aanbieder en in dat geval valt het dus niet onder persoonsgegevens. Je bent de aanbieder van diensten, dus je moet te herleiden zijn en daar valt je adres ook onder. Mocht je willen dat je privé adres echt privé blijft, moet je een ander adres regelen voor de diensten die je levert. Dat is de enige manier om je privé adres af te schermen.

Op zich begrijpelijk dat de meeste goochelaars niet op de hoogte zijn van deze informatie, maar om mij dan aan te vallen met informatie die gewoon juridisch gezien niet klopt, vind ik jammer om te zien.

Wettelijk gezien, doe ik dus niets wat niet mag. Mocht een handelsnaam of adres niet kloppen, kun je mij gewoon contacteren en pas ik het netjes aan.

Dennis bleef volhouden dat het onzin was wat ik verkondigde en dat hij verdere stappen ging ondernemen tegen me (klacht indienen er cetera). Daarop heb ik gezegd dat hij dat dan maar moest doen. Altijd beter om eerst even uit te zoeken hoe iets juridisch zit, voordat je de "aanval" op iemand opent. Ik wil best in gesprek gaan met iemand, maar wel met de juiste feiten. Daarnaast kan ik me niet vinden in de manier waarop hij het op Facebook brengt.

Het morele aspect

Al is het legaal ... ik zou nooit gegevens van andere goochelaars op mijn website vermelden als ik daar iemand mee zou schaden. Ik zou nooit over de rug van andere goochelaars optredens willen binnenhalen of er zelf voordeel uithalen.

Dennis zegt:

"Hoe zou jij het vinden als een collega een lijst van goochelaars heeft samengesteld op zijn/haar website met daarbij ook jouw adres (in bijna al onze gevallen ook woonadres) om daarmee zijn/haar SEO te verbeteren? Je volledige naam, provincie en huisadres staan hier bij."

Zoiets vind ik ook echt niet kunnen. Het punt is dat ik met het overzicht niet mijn eigen SEO verbeter. Dit is dus een onjuiste aanname. Waarschijnlijk bij gebrek aan kennis over SEO. Als ik die pagina's wilde optimaliseren voor een zoekmachine was het eerste dat ik zou doen "linkbuilding", maar dit heb ik bewust dan ook nooit gedaan.

Daarnaast is de vermelding SEO technisch gezien juist goed voor de vermelde goochelaar. De link is dan wel "nofollow", omdat anders m'n eigen "pagerank" weglekt en dan zou ik mezelf behoorlijk benadelen. Maar wat denk je zelf ... dat een zoekmachine niet kijkt naar de verhouding "follow" en "nofollow" links? Bij linkbuilding is het belangrijk dat alles zo natuurlijk mogelijk te laten ogen. Geloof me, niet alleen "follow" links zijn belangrijk voor je SEO. Dat beseft niet iedereen, maar verplaats je even in een zoekmachine en denk er dan nog eens over na. Ik verricht al jaren SEO werkzaamheden, dus ik zit redelijk diep in de materie.

Als ik slechte intenties zou hebben met het overzicht had ik mezelf wel gepromoot bij de vermeldingen met linkjes naar mezelf of iets dergelijks. Dit heb ik bewust niet gedaan, zodat er geen misverstanden zouden ontstaan dat ik het overzicht op de een of andere manier zou gebruiken voor eigen gewin. Jammer dat Dennis het op die manier brengt.

Zoek even in een zoekmachine op bijvoorbeeld "Victor Mids goochelaar", "Dynamo goochelaar", "Hans Kazan goochelaar" en bekijk de resultaten. Dan kom je aardig wat goochelaars tegen die een stuk hebben geschreven met als doel zichzelf te promoten tussen de tekst door (iets dat ik dus bewust niet doe). Kortom, een collega goochelaar gebruiken op je website om zelf meer optredens te genereren. Dat geeft de hypocrisie weer. Ik heb daar verder geen oordeel over, maar dat zijn ook de personen die op Facebook zeggen dat ze het niet vinden kunnen.

Het overzicht heb ik om de volgende redenen in het leven geroepen:
 

 • Om het goochelen in z'n algemeenheid online meer zichtbaarheid te geven. Ik kan jullie garanderen dat ik zelf nooit enige opdracht heb gekregen door dat overzicht. Niet zo gek ook, want alles is erop gericht om de bezoeker direct door te sturen naar de desbetreffende goochelaar.

  Iedereen die een beetje verstand heeft van websites en SEO ziet direct dat het me daar niet om te doen is geweest. Die personen zullen dan ook niet vragen om hun vermelding te verwijderen, omdat ze de waarde op lange termijn inzien van zo'n vermelding.
   
 • In veel beroepsgroepen heb je online gewoon een transparante en volledige lijst met aanbieders in de desbetreffende markt. Waarom hebben wij als goochelaars niet zo'n overzicht? Wat hebben wij te verbergen? Waar zijn we bang voor?

  Bekijk het even vanuit een klant. Stel een klant wil een overzicht van zo goed als alle optredende goochelaars uit een specifieke provincie? Er zijn (bijna) geen websites te vinden die in zo'n geval een goed overzicht bieden. Er zijn wel overzichten, maar dan zit er vaak maar 1 goochelaar achter het overzicht. Vanuit de klant bekeken, kan dat dus beter en handiger. In sommige gevallen zit er ook weer iemand extra tussen de boeking.
   
 • Als ik zelf niet beschikbaar ben voor een optreden, komt het weleens voor dat ik iemand doorverwijs naar die lijst. We vinden het allemaal vrij normaal dat je iemand doorverwijst en dat je er dan met een percentage tussen gaat zitten. Vaak heeft de klant daar totaal geen weet van. Indirect betaalt de klant daar gewoon voor. Vinden we dat allemaal wel netjes en transparant? Niet dat ik me daar zelf nooit "schuldig" aan maak of dat ik het afkeur, maar in sommige gevallen wil je iemand gewoon totaal onafhankelijk doorsturen naar een zo volledig mogelijke lijst met goochelaars in Nederland. Dan kunnen ze zelf verder een keus maken.
   

Ik ben ook eigenaar van Goochelaar-vinden.nl. Deze website wordt onder behoorlijk wat zoekwoorden erg goed gevonden in zoekmachines. Ik heb jarenlang gratis en voor niets goochelaars op deze website vermeld. Ik weet zeker dat die vermeldingen de nodige aanvragen hebben opgeleverd in de loop der jaren. Denk je nou echt dat ik daar zelf commercieel beter van word? Uiteraard probeer je de kosten er op de een of andere manier uit te halen, maar het promoten van het goochelen online staat bij mij altijd voorop. Ik heb niets verdiend aan al die aanvragen / optredens.

Iedereen die mij persoonlijk kent, weet dat m'n morele kompas altijd boven commercie gaat. Als iemand mij wegzet als goochelaar met een percentage ertussen en vervolgens boekt de klant me een tweede keer dan meld ik dat altijd netjes en draag ik wederom hetzelfde percentage af. Niet omdat het moet, maar omdat ik dat wel zo netjes vind.

Verder heb ik bij het overzicht vermeld dat het niet zonder toestemming overgenomen mag worden. Ook daar zag ik een opmerking over langskomen ... dat ik dat juridisch gezien niet kon "eisen". In het kort komt het op het volgende neer ... juridisch gezien zijn de letters van het alfabet ook gemeen goed, maar als je ze in een bepaalde volgorde zet (gedicht, boek o.i.d.) dan kun je wel degelijk vragen om het niet letterlijk in die vorm te kopiëren / plakken.

Slotwoord

Uiteraard heb ik zitten denken wat ik met deze hele situatie aan moet.

Aan de ene kant wil ik uit principe het overzicht van optredende goochelaars in Nederland zo volledig mogelijk houden, zeker vanuit de klant bekeken. Het is me dus niet te doen om SEO, zoals Dennis onterecht beweert. Om die reden heb ik overwogen om een "noindex" meta tag te plaatsen, zodat zoekmachines het overzicht niet indexeert (zie: https://developers.google.com/search/docs/advanced/robots/robots_meta_tag). Dan kan er in ieder geval geen misverstand over bestaan dat ik het voor SEO doeleinden zou doen.

Aan de andere kant zou dat nadelig zijn voor de goochelaars die wel inzien dat de vermelding goed voor hen is en dat ze er juist voordeel uithalen. Ik wil niet dat zij nu nadeel ondervinden van deze hele situatie.

Uiteraard doet me deze hele situatie ook het nodige. Eerder heb ik al wat dingen aangepast na feedback van enkele goochelaars. Ik weet dat ik geen slechte intenties heb en juridisch niets fout doe. Als sommigen dat niet inzien, heb ik geen zin om mensen in de goochelwereld tegen het zere been te schoppen. Ik ga ook graag op een normale, vriendelijke en menselijke manier met mensen om. Ik betreur deze hele situatie.

Mocht je na het lezen van bovenstaande uitleg je vermelding verwijderd willen hebben dan kun je een e-mail sturen naar:

E-mailadres JBB Media

Ik heb wel drie voorwaarden bij het verwijderen van de vermelding:
 

 • Heb je een gratis vermelding op Goochelaar-vinden.nl dan verwijder ik daar ook de vermelding. Ik zal de vermelding op alle drie eerder genoemde websites van me verwijderen.
   
 • Mocht je op je eigen website geen adres vermeld hebben staan in je privacyverklaring dan dien je die er later wel zo spoedig mogelijk bij te vermelden anders zal ik hier een melding van maken. Dit is namelijk bij wet verplicht. Het zou een beetje gek zijn om mij te verzoeken informatie te verwijderen en je vervolgens zelf niet aan de wet te houden (wat mij onterecht verweten wordt).
   
 • Mocht je zelf content op je pagina hebben geplaatst over bijvoorbeeld "Victor Mids", "Dynamo" of "Hans Kazan" met als doel jezelf te promoten tussen de content door, verwijder dan eerst die content van je eigen pagina. Het zou een beetje hypocriet zijn om mij te verzoeken content te verwijderen, terwijl je dit zelf niet doet.
   

Alleen verzoeken naar bovenstaand e-mailadres zal ik verwerken, want dan weet ik in ieder geval dat bovenstaande toelichting is gelezen. Ik wil niet dat mensen denken dat ik onrechtmatig hun gegevens gebruik. Die suggestie wordt er nu gewekt op Facebook. Dat betreur ik.

Ik ben momenteel nog op vakantie, dus ik zal alle aanvragen voor verwijdering over 1 à 2 weken in 1 keer verwijderen. Ik heb in ieder geval een dag van m'n vakantie opgeofferd om nu alvast met een reactie te komen.

Hopelijk is hiermee alles opgelost en kunnen we weer vrolijk verder. Ik ben altijd bereid om in discussie te gaan, maar wel op een normale manier met de juiste feiten op een rijtje.