Goochelaar
Goochelaar Maarten Bruins

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hieronder een overzicht van veel gestelde vragen (Frequently Asked Questions) aan goochelaar Maarten Bruins.
 

Deed het pijn toen je uit de hemel viel?

Grapje, de rest van de vragen / antwoorden zijn wel serieus ;). Zoals u kunt zien aan het beeldmateriaal op deze website, is Maarten wel hard gevallen.

Kan het optreden ook buiten plaatsvinden?

Het optreden van Maarten Bruins als tafelgoochelaar kan ook buiten plaatsvinden. Bij regen of zeer harde wind is dit een ander verhaal. Het voordeel van een rondlopende goochelaar is dat alles makkelijk te verplaatsen is. Mochten de weersomstandigheden plotseling omslaan dan kan het werkgebied altijd verplaatst worden naar een stevige waterdichte tent of naar binnen.

Het is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om rekening te houden met de weersomstandigheden en te zorgen voor een alternatief mocht dat nodig zijn.

Wij hebben Maarten geboekt, moeten wij verder nog iets regelen?

Nadat u Maarten heeft geboekt, ontvangt u altijd per e-mail een bevestiging met alle gegevens op een rijtje zoals besproken. Hierdoor kunnen er later geen misverstanden ontstaan over wat er is besproken.

Verder heeft Maarten voor het tafelgoochelen alles zelf bij zich. Een kleedkamer of iets dergelijks is niet nodig. Alleen de blauwe M&M's, flessen wodka, schaars geklede persoonlijke assistenten zijn ook allemaal niet nodig. Wat Maarten wel op prijs stelt, is een glaasje water tijdens zijn werkzaamheden.

Hoe kan er betaald worden?

Er kan op de volgende manieren worden betaald:
 

  • bankoverschrijving
  • contant
  • een "Tikkie"

 
Uiteraard ontvangen zakelijke klanten altijd achteraf per e-mail een factuur. Indien gewenst, is dit voor particulieren ook mogelijk. U kunt zelf aangeven hoe u wenst te betalen.

Mogen er foto's worden gemaakt tijdens je show?

Geen probleem! Mogen de foto's ook gedeeld worden met vrienden via bijvoorbeeld sociale media? Ook geen probleem. Mocht u bepaald beeldmateriaal helemaal publiekelijk willen maken dan graag eerst even overleg.

Mocht je foto's hebben gemaakt dan vindt Maarten het altijd leuk om deze te ontvangen voor zijn archief. Hij ontvangt deze graag van u per e-mail. Alvast hartelijk dank!

Is het tafelgoochelen ook geschikt voor kinderen die naast de volwassenen eventueel aanwezig zijn?

Zeker! Vanaf 3 à 4 jaar kan Maarten kinderen al entertainen met goochelen. Indien gewenst, kan hij ook ballonnenfiguren maken of de kinderen bijvoorbeeld zelf een trucje leren. Dit trucje mogen ze vervolgens houden en mee naar huis nemen.

Indien het optreden puur bedoeld is voor kinderen en dus niet in combinatie met volwassenen, ga dan naar de volgende andere website van Maarten Bruins: kindergoochelaar.nl. Via deze website is het mogelijk om Maarten te boeken puur als goochelaar voor kinderen.

Heb je promotiemateriaal voor ons dat we kunnen gebruiken om het optreden aan te kondigen?

Jazeker! Beeldmateriaal dat voor promotiedoeleinden gebruikt kan worden, is hier te downloaden: promotiemateriaal.

Treed je ook op voor televisie?

In het verleden is Maarten verschillende malen op televisie / tv verschenen. Goochelen op tv is echter een hele andere tak van sport dan het verwonderen van mensen in het echte leven. Dit laatste is waar Maarten's ambitie ligt, dus voor tv optredens is hij niet beschikbaar.

Op tv kan er geknipt en geplakt worden. In het echt draait het puur en alleen om de goochelkunst zelf. Deze vorm van magie is over het algemeen minder geschikt voor tv, omdat een truc altijd beeld voor beeld kan worden teruggekeken.

Wil je gratis optreden voor een goed doel of in ruil voor promotie?

Nee, helaas. Maarten heeft een aantal goede doelen die hij per jaar standaard steunt, maar ergens moet hij een grens trekken. Het is dus niet mogelijk om Maarten te benaderen voor een gratis optreden. U kunt begrijpen dat hij ook gewoon zijn maandelijkse lasten moet opbrengen.

Waarom kost het inhuren van een goochelaar het nodige?

Er zijn altijd mensen die schrikken van de prijs van een optreden. Op zich begrijpelijk, want als je je niet realiseert wat er allemaal bij komt kijken, kan dit een vertekend beeld geven. Bedrijven realiseren zich dat meestal wel, maar voor particulieren ligt dat soms anders. Waarom kost een optreden wat het kost?

BTW:
Voor kunstenaars / artiesten geldt het lage BTW tarief. Op dit moment is dit 9%. Dit percentage van de inkomsten gaat dus direct naar de belastingdienst en daar ziet de artiest niets van terug.

REISTIJD / REISKOSTEN:
Maarten komt niet met een taxi, maar gewoon met zijn eigen auto. Echter kunt u de kosten van de reis vergelijken met een taxirit heen en terug. Denk hierbij aan autokosten zoals onderhoud, afschrijving, brandstof et cetera.

TIJD VOOR EN NA HET OPTREDEN:
Misschien realiseert u zich het niet, maar voor een show moet Maarten zich omkleden, spullen klaarzetten, auto inladen et cetera. Na het optreden vindt ditzelfde ritueel omgekeerd plaats. Sowieso is Maarten doorgaans zo'n 45 à 60 minuten van te voren aanwezig voor een show / optreden.

HET VERWERKEN VAN DE BOEKING:
Het verwerken van een boeking kost ook tijd / geld. Ten eerste is er voor het optreden contact betreffende het optreden. Ten tweede moet na afloop de boeking worden verwerkt in de boekhouding. Daarnaast moet de belastingaangifte ook worden gedaan. Dit kost allemaal tijd / geld.

SOCIALE ZEKERHEDEN:
Denk bij sociale zekerheden aan pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering, algemene verzekering et cetera.

KOSTEN OM HET OPTREDEN BINNEN TE HALEN:
Als een goochelaar geen website heeft en geen reclame maakt dan zult u waarschijnlijk nooit van zijn / haar bestaan afweten. Bij elke boeking gaat er standaard een bedrag af dat besteed is aan promotie om de boeking binnen te halen. Deze kosten zijn doorgaans 10% van de verdiensten exclusief BTW.

INVESTERINGEN:
Denk hierbij aan investeringen in de trant van tijd en geld. Trucs en andere benodigdheden zijn niet goedkoop. Deze moeten ook weer op den duur vervangen worden. Nadat een truc is aangeschaft, dient deze eerst geoefend te worden. Vaak kost het aardig wat uurtjes om een truc goed onder de knie te krijgen (inclusief een leuke presentatie).

VAKANTIEGELD:
Normaal als je in loondienst bent, krijg je elk jaar netjes je vakantiegeld. Een goochelaar heeft soms ook even vakantie nodig. Hiervoor moet hij dus geld reserveren. Doorgaans is dit rond de 8% van de bruto inkomsten.

INKOMSTENBELASTING:
Over de uiteindelijke winst van een optreden moet ongeveer 25% inkomstenbelasting worden betaald. Dit percentage van de inkomsten gaat dus direct naar de belastingdienst en daar ziet Maarten niets meer van terug.

Aan de andere kant kunnen bedrijven de kosten voor het boeken van een goochelaar aftrekken voor de belastingdienst. In sommige gevallen kan dit netto zo'n 50% schelen. Stel een goochelaar vraagt 500 Euro inclusief BTW. Een bedrijf krijgt die 9% BTW voor artiesten later weer terug van de belastingdienst. Eigenlijk betaalt het bedrijf dus maar 458,71 Euro. Echter kunnen deze kosten ook nog worden afgetrokken voor de inkomstenbelasting, waardoor een bedrijf netto nog maar ongeveer 229 Euro kwijt is aan het inhuren van een tafelgoochelaar. Dit terwijl een particulier netto 500 Euro kwijt zal zijn.

Dit is dan ook de reden dat de meeste tafelgoochelaars voornamelijk optredens verzorgen voor bedrijven en wat minder voor particulieren. Een particulier betaalt netto gezien meer dan een bedrijf, terwijl de prijs van de goochelaar zelf gewoon hetzelfde is. Kortom, al met al blijft er aan het eind van de streep gewoon een normaal maandsalaris over. Goochelen doe je niet om rijk te worden, maar uit passie voor de kunst.

Indien u weinig budget heeft en toch een goochelaar wilt inhuren, kunt u het beste op zoek gaan naar een goochelaar die nog niet zo lang bezig is en ervaring wil opdoen. U zou bijvoorbeeld via uw favoriete zoekmachine contact op kunnen nemen met een goochelclub bij u in de omgeving. Wellicht dat zij u verder kunnen helpen.