Goochelaar
Goochelaar Maarten Bruins

Optredens voor tv

Alhoewel Maarten in het verleden verschillende succesvolle optredens voor televisie heeft verzorgd, is hij niet meer te boeken als goochelaar voor tv.

Goochelaar voor tv / televisie Maarten haalt zijn voldoening uit de interactie met zijn publiek. Het is toch een andere beleving als je een truc in het echt ziet dan dat je diezelfde truc op tv ziet. Vaak krijgt hij te horen van zijn publiek dat ze weleens een goochelaar op tv hebben gezien, maar dat ze nu pas echt verbaasd zijn. Dit omdat ze er nu zelf met hun neus bovenop staan.

Goochelen voor tv is een vak apart, waarbij andere wetten gelden. Vaak wordt er geknipt en ziet het publiek niet alles wat er zich daadwerkelijk afspeelt. Uiteraard logisch en begrijpelijk, want sommige trucs zijn gewoon niet geschikt voor televisie. Als je alles zou laten zien, zou je het geheim achter bepaalde trucs prijsgeven. Zeker ook omdat alles in slow motion terug te kijken is. Hierdoor moet je andere keuzes maken bij het bepalen van je repertoire. Kortom, je wordt dus beperkt in je mogelijkheden. Daarnaast ben je vaak afhankelijk van de productie hoe alles in beeld wordt gebracht.

Wellicht dat dat ermee te maken heeft dat een goochelaar nog nooit Holland's Got Talent heeft gewonnen. Dat je een erg goede goochelaar in het echte leven bent, betekent niet per definitie dat dit ook voor tv geldt. Dit kan andersom ook gelden, een goede goochelaar op televisie is niet per definitie een goede tafelgoochelaar op een receptie of een goede kindergoochelaar op een kinderfeestje. Het ligt er maar net aan waar je je focus legt en met welke gebieden je de nodige ervaring opdoet.

Over Holland's Got Talent gesproken. De enige goochelaar die zeker een plek in de finale had verdiend, is Miki Dark. Ook al was het commentaar positief, naar mijn mening is zijn act niet op de juiste waarde geschat. Oordeel zelf: Miki Dark halve finale HGT. Dat is nou een goed voorbeeld van een goede act voor tv.

Als goochelaar is het daarom belangrijk om te beseffen bij welke gebieden van de goochelkunst je specialisatie ligt. Goochelen voor tv is een specialisme op zich en er zijn maar weinig goochelaars die daar veel tijd in hebben geïnvesteerd. Waar Maarten zich op het begin van zijn carrière ook nog richtte op tv goochelen, heeft hij later zijn focus gelegd op het tafelgoochelen en het goochelen voor kinderen. Het is dus niet meer mogelijk om Maarten uit Amsterdam te boeken als goochelaar voor televisie.

Een voorbeeld van een goochelaar die zijn focus wel volledig rich op het tv goochelen, is Victor Mids met zijn programma Mindf*ck. Het is goed dat iedereen zijn eigen specialismen heeft en dat er programma's zoals Mindf*ck bestaan. De populariteit van goochelen neemt hierdoor toe en tafelgoochelaars profiteren hier weer van. Wellicht dat uzelf op het idee bent gekomen om een tafelgoochelaar in te huren, omdat u een goochelprogramma op de televisie heeft gezien.